KERESÉS
Panelkommandó
Online katalógus
TUV
matászsz
Környezetvédelem

Életminőség környezetszennyezés nélkül

A távhő tulajdonképpen nem más, mint világszínvonalú hőközponti technika párosítva a mai kényelmi és elszámolási igények szerint kialakított épületfűtési, használati melegvíz-ellátó rendszerekkel, s ez egyedülálló életminőség alapjául szolgál felhasználói számára. A város oldaláról tekintve pedig a villamosenergia-termeléssel kapcsoltan termelt hőenergiát használó távhőszolgáltatás a modern városüzemeltetés alappillérének tekinthető.
Magyarországon a jelentőségét felismerve 1998-ban törvény született a távhőszolgáltatásról. A hagyományos fűtési módokkal szemben a távfűtés nyilvánvaló előnyein túl környezetvédelmi szempontból döntő jelentősége van a kapcsolt hő és villamosenergia-termelés minél nagyobb arányú megvalósításának. A kapcsolt termelés teszi lehetővé, hogy a külön hő- és villamosenergia-termelésnél kedvezőbb tüzelőanyag felhasználásával jobb hatásfokon történhessen a kétféle termék előállítása.
A kisebb tüzelőanyag felhasználás, azon kívül, hogy a gazdaságosságot javítja, a környezetbe juttatott szennyezőanyag mennyiségét is csökkenti.

Az erőműi hőtermelés részben már jelenleg is megújuló energiaforrás felhasználásával történik, a jövő tervei között szerepel a távhőszolgáltatás teljes hőigényének biomasszára alapozott ellátása.

Nincs helyi levegőszennyezés

A távhőellátó rendszer bármely hőforráshoz csatlakoztatható, ha önmagában tekintjük, szinte abszolút tiszta, a felhasználási helyen, illetve annak környezetében környezetkárosító anyagot nem bocsát ki. Levegővédelmi szempontból az elszórtan elhelyezkedő nagyszámú, alacsony kibocsátási magasságú kémények, jóval nagyobb szennyezést okoznak a helyi környezetnek, mint a jól ellenőrzött, nagy magasságú kibocsátási források. Rendkívül fontos, hogy a nagyméretű ipari tüzelőberendezések jó hatásfokkal, számítógépes folyamatirányítással pedig optimális tüzeléstechnikai paraméterekkel üzemelnek így is csökkentve a levegőbe kerülő szennyező anyagok mennyiségét.

Vissza az oldal tetejére

Versenyképes szolgáltatás

Az Európai Unió országaiban az 1973-as olajválságot követő időszakban az energiahatékonysági és környezetvédelmi célokkal összhangban a távhőellátás igen jelentős fejlődést mutatott. Bécsben például néhány jelentéktelen szigetüzemből 20 év alatt a sűrűn lakott városrészekre kiterjedő egységes távhőellátó hálózat jött létre, jelenleg is évente több mint 10 ezer lakást kapcsolnak be a szolgáltatásba. A felhasznált hő túlnyomó része a kapcsolt hő- és villamos energia termeléséből, 20 százaléka pedig a hulladékégetésből származik. A siker nagyrészt annak köszönhető, hogy a környezetbarát, biztonságos és kényelmes fűtési módhoz a fogyasztók más fűtési módokkal lényegében azonos áron jutottak hozzá. A villamos energiával kapcsoltan termelt és az alternatív energiahordozókat befogadni képes távhő az európai energiahordozói árarányok fokozatos hazai megvalósulását követően kiemelkedő színvonalon lesz képes hozzájárulni a városfejlődéshez, és az életminőséggel kapcsolatos egyre növekvő igények kielégítéséhez.

Előtérben a környezetvédelem

Nem szabad megfeledkezni a kiotói egyezményről sem, mely 1997-ben született. Lényege, hogy a globális felmelegedés miatt az emberiségnek drasztikusan vissza kell fognia az üvegházhatást okozó anyagok atmoszférába juttatását. Számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy 2012-re 5,2 százalékkal az 1990-es szint alá kell szorítani a hat, üvegházhatást előidéző anyag kibocsátását. (Ez a hat fő anyag a széndioxid és a metán, illetve különböző légkondicionáló berendezésekben és spray-kben jelenlevő anyagok.) Az ENSZ ezzel foglalkozó jelentésében a Föld klímájának alakulását taglalja az elkövetkezendő évszázad folyamán. A jóslatok egy csepp optimizmusra sem adnak okot: bolygónk átlaghőmérséklete akár öt és fél fokkal is megemelkedhet, a tengerek szintje megemelkedik, egyes kontinenseken szárazság, máshol állandó viharok köszönthetnek majd be. A tudóstársadalom jelentős része ma már egyetért abban, hogy a klímaváltozásért az emberi tevékenység is felelős. Természetesen a távhőszolgáltatás nem gyógyír egy világméretű problémára, de fontos lépés, melyet más is követhet. A közmondás szerint "sok kicsi sokra megy". Sok kis kémény sok káros anyagot juttat a környezetbe, ezért ha az emberek átlátják a távfűtésnek a környezetvédelemben betöltött jótékony hatását, akkor mindenki, aki ezt a fűtési módot használja, érezheti, hogy hozzátesz valamit környezete, városa tisztaságához is.

Vissza az oldal tetejére

e-ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
IDŐPONTFOGLALÁS ÜGYINTÉZÉSRE
e-SZÁMLA
SÜRGŐS KÖZLEMÉNYEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
HÍREK
2018. április 18.

Társaságunk ügyfélfogadási rendje a munkanap áthelyezés miatt az alábbiak szerint módosul:

2018. április 20. (péntek):                8-15 óra
2018. április 21. (szombat):                8-12 óra

2018. április 16.

Varázslatos fizikai kísérletek, beavatás a távfűtés titkaiba és izgalmas nyereményjáték – ezekről szólt az idei távhőszolgáltatás napja Pécsen. A programok központi eleme a PÉTÁV Kft. legjelentősebb tavalyi elismerése, a Távhő Ökocímke volt.

2018. április 12.

Tájékoztatjuk az időjárásfüggő fűtési célú hőszolgáltatásról Megállapodással rendelkező fogyasztóinkat, hogy a fűtési időszak utolsó hónapjában – április 15-étől május 15-éig – társaságunk a lakóépületek fűtésének leállítását, illetve újraindítását a már megszokott módon, az időjárásnak megfelelően, a Megállapodásban foglaltak szerint teljesíti.

MarkCon 2009
Kereső Elérhetőségek Hírek Oldaltérkép Impresszum