Pétáv E-Ügyfélszolgálat » Tudásbázis » Meddig él egy radiátor?

Meddig él egy radiátor?

Cikk

A Pécs TV 2008. október 6-ai, a távhőszolgáltatással foglalkozó műsorában elhangzott egy kérdés, amire az adás szűk keretei között nem lehetett részletekbe menően válaszolni, de a kérdés sokakat foglalkoztathat, ezért érdemes rá visszatérni.
A kérdés leegyszerűsítve így hangzott: mennyi egy radiátor élettartama, hány éves korában kell számítani a tönkremenetelére?
Egy radiátor, vagy szebb elnevezéssel fűtőtest, élettartama sok tényezőtől függ.
A legfontosabbak: a fűtőtest anyaga, az üzemeltetés körülményei és a fűtési rendszerbe történő beavatkozások szakszerűsége.
A leginkább hagyományosnak nevezhető fűtőtest anyag az öntöttvas.
Legkedvezőbb tulajdonsága az öntöttvasnak a kiváló korrózióállósága, hátránya a viszonylag nagy súlya és ezzel összefüggésben a viszonylagos drágasága és, hogy látványát sokan nem tartják elég esztétikusnak.
Az öntöttvasból készült fűtőtestek általában nagyon hosszú élettartamúak. Ma is gyártanak ilyeneket, tehát ma is beszerezhetők és használhatók öntöttvas anyagú fűtőtestek.

A legáltalánosabban használt fűtőtest anyag az acéllemez. Ilyenek a hagyományos tagos acéllemez radiátorok és a manapság divatos acéllemez lapradiátorok.
Az acéllemez legnagyobb hátránya, hogy rendkívül érzékeny a korrózióra, és ha kialakul a korrózió, a kis anyagvastagság következtében a fűtőtest nagyon gyorsan kilyukadhat, tönkremehet.
Mitől alakulhat ki a korrózió?
Ha a fűtési rendszert nem a gyártó által előírt minőségű vízzel töltik fel. Rendkívül fontos a töltővíznek a megfelelő pH értéktartománya. Általában a csapvíz nem alkalmas hőhordozó közeg. A távfűtési rendszerekben az úgynevezett szekunder oldal – ami a fűtőtesteket is magába foglalja – feltöltését és szükség szerinti utántöltését a távhő oldali lágyított, megfelelő pH értékű vízzel végzik. Fontos még, hogy ne kerülhessen oxigén a fűtési rendszerbe. Zárt fűtési rendszerekben, ha az utántöltés mindig megfelelő minőségű távhő rendszerből származó vízzel történik, kizárt a fűtővíz oxigénben való feldúsulása.
Nyitott fűtési rendszerekben – nyitott tágulási tartállyal rendelkező fűtések ilyenek – a fűtővíz érintkezik a levegővel. Ezeknél a fűtőtesteknél rendkívül fontos a tágulási tartály helyes kialakítása, és a rendszer tömörségének a biztosítása. Kerülni kell a gyakori, főleg nem megfelelő vízzel való utántöltéseket.
Sokszor elkerülhetetlen a teljes fűtési rendszer, vagy egy részének a javítások vagy átalakítások miatti leürítése. Az ilyen munkálatokat a lehető leggyorsabban kell elvégezni, és a rendszert újra fel kell tölteni. A levegővel való hosszas érintkezés visszafordíthatatlan korróziós folyamatok elindítója lehet és lényegesen rövidíti meg a fűtőtestek élettartamát.
A már kilyukadt fűtőtesteket nem javallott hegesztéssel javítani – szerencsés esetben rövid ideig meg lehet hosszabbítani az élettartamot –, legtöbbször az egész fűtőtest cserére szorul.
Természetesen az acéllemez radiátoroknál a külső felületeknél is szükséges a megfelelő korrózióvédelem biztosítása (pl. festéssel).

A harmadik legelterjedtebb fűtőtest anyag az alumínium.
Főleg az iparosított technológiával készül épületek fűtési rendszereinek hőleadóinál alkalmazták.
Az alumínium is rendkívül érzékeny a vízminőségre és a korrózióra. Fontos szabály, hogy az alumínium anyagú fűtőtestekkel kiépített rendszerekben nem használható pótlásként sem acéllemez fűtőtest, mert más kémhatású vizet igényelnek, mint az acéllemez fűtőtestek. Távfűtéseknél töltésre ilyen esetekben nem a távhőhálózati kezelt vizet, hanem a melegített csapvizet alkalmazzák. Ezeknél a rendszereknél nem lehet a vezetékek cseréje során, például korszerűsítéseknél, réz anyagú vezetékeket használni, mert ez elektrokémiai korrózió okozója lehet és az alumínium fűtőtestek idő előtti tönkremeneteléhez vezethet.
Ha nem tartjuk be a szabályokat, akkor a korrózió akár 1-3 éven belül is a fűtőtestek lyukadását okozhatja.
Ha az összes szabályt betartjuk, nagyon jelentős mértékben tudjuk a fűtőtest várható élettartamát meghosszabbítani. Egy biztos, működnek a városi távhőhálózatra kötve 40 évesnél idősebb fűtőtestek is.

Cikk részletei
Cikk ID: 28
Készítés dátuma: 2008. 12. 03. 15:21
A válasz segített
A válasz nem segített


 Vissza
Keresés
[Elfelejtett jelszó] Belépés
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
Cikk opciói
MarkCon 2009