A pécsi távhő még sosem volt ilyen érdekes


Egy hidegebb téli napon száz foknál is forróbb víz kering a pécsi távhőrendszer vezetékeiben. A lakásainkba érve ez a forró fluidum kényelmes meleget adó fűtővízzé szelídül, ami kellemes hangulatot teremt az otthonokba. Hogyan történik mindez? A PÉTÁV Kft. bemutató hőközpontjában kiderül!

A pécsi távhő még sosem volt ilyen érdekes képe

Pécsett működik a főváros után a legnagyobb, 32 ezer lakást elérő távfűtési rendszer. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden második városlakó számára a PÉTÁV Kft. gondoskodik az otthon melegéről. Ezért nem meglepő, hogy egyre többen érdeklődnek a hátteret adó műszaki megoldások iránt. Cégünk Tüzér utcai telephelyén évente több száz érdeklődő fordul meg, köztük szép számmal pályaválasztás előtt álló iskolások. A körülmények nem voltak ideálisak az ismeretterjesztő programokhoz, de nemrégiben elkészült és most hivatalosan is megnyílt a PÉTÁV modern bemutató hőközpontja.

A távfűtéssel kapcsolatos ismeretterjesztés és a korszerű technológiák népszerűsítése ugyanúgy társaságunk feladatai közé tartozik, mint a lakások fűtése és használati melegvízzel való ellátása. Régre visszanyúló tradíciói vannak a PÉTÁV-nál a különféle programoknak, amelyeken betekintést engednek az egyes távfűtési létesítményekbe, legtöbbször a Tüzér utcai cégközpont legérdekesebb részeibe.

 

A most átadott bemutató hőközpont ebbe az ismeretterjesztő munkába visz új minőséget. Meglehetősen rendhagyó helyszínről van szó, hiszen a bemutató hőközpont nem egy kiállítási darab, hanem egy napi 24 órában üzemelő műszaki létesítmény, amely felelős a Tüzér utcai PÉTÁV épületek fűtéséért és melegvíz-ellátásáért. A látogatók olyan eszközöket láthatnak működés közben, amelyek Uránvárostól a Rózsadombig városszerte épületek százaiban dolgoznak megállás nélkül. Újszerűvé és érdekessé két tényező varázsolja: egyrészről a legkorszerűbb műszaki megoldások, másrészről az ezeket kiegészítő informatív, játékos vizuális elemek.

 

„Szolgáltató cégként a biztonságos hőellátás mellett a távfűtés népszerűsítése is feladatunk. Nagyvárosi körülmények között a távhő az optimális fűtési megoldás, amire a jövő építészei és várostervezői is egészen biztosan alapozni fognak. Nem meglepő, hogy egyre többen kíváncsiak rá, hogyan is lesz meleg a szobájukban. A növekvő érdeklődés inspirált bennünket: kialakítottunk egy teret, ahol izgalmas vizuális környezetben, modern berendezések segítségével tudjuk szemléltetni a távhőszolgáltatás működését” – összegzett Vida János, a PÉTÁV ügyvezető igazgatója.

A bemutató hőközpont csak kísérővel, előzetes bejelentkezés után látogatható. Elsősorban szakmai érdeklődőket, diákcsoportokat várunk, de egyes események, például a Távhőszolgáltatás Napja alkalmából a nagyközönség előtt is megnyílik a létesítmény. A részletek és a bejelentkezési lehetőség a https://www.petav.hu/hu/bemutato-hokozpont oldalon érhetők el.